Sarajevo, 23. travnja 2019.

Ponovni poziv na prethodnu/aktivnu registraciju birača


PONOVNI POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA
 
ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBOR ČLANOVA EUROPSKOG PARLAMENTA IZ REPUBLIKE HRVATSKE


 
Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske raspisani su Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 26. svibnja 2019.  godine, te će se
 
Izbori za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini održati će se u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.
 
U Bosni i Hercegovini izbori će se održati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava na ukupno četrdeset (40) biračkih mjesta:

  • Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu – osam (8) biračkih mjesta na adresi: Srednja ekonomska škola, Zmaja od Bosne 39, Sarajevo
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru – petnaest (15) biračkih mjesta na adresama:  OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomislava 9, Mostar i Gimnazija Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci – jedno (1) biračko mjesto na adresi: Milana Kranovića 1, Banja Luka ,
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli – dva (2) biračka mjesta na adresi: Kazan Mahala 1, Tuzla
  • Konzulat Republike Hrvatske u Livnu – četiri (4) biračka mjesta na adresi: Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ ,  Župana Želimira 25, Livno
  • Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu – deset (10) biračkih mjesta na adresi:  Osnovna škola „Vitez“, Vitez, Ulica Josipa Kuravije br. 2,

 
Ponovo se pozivaju svi hrvatski državljani koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.
 
Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda 15. svibnja 2019. godine.
 
Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:

  • hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

 
Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.
 
U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica).
 
Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.
 
Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr .
 
Popunjen i potpisan zahtjev  potrebno je  dostaviti na jednu od sljedećih adresa:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini
Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
Faks.: +387 33 650 328; +387 33 472 434
E-pošta:; crocons.sarajevo@mvep.hr; croemb.sarajevo@mvep.hr
 
Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka
Milana Kranovića 1, Banja Luka
Faks: + 387 51 258 667; +387 51 259 301
E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr
 
Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Mostar
Zagrebačka 8, 88000 Mostar
Faks: + 387 36 315 630
E-pošta: gkrhmo@mvep.hr
 
Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla
Kazan mahala 1, 75000 Tuzla
Faks: + 387 35 258 350; + 387 35 306 607
E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr
 
Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Livno
Trg žitarnica bb
80101 Livno
Faks: + 387 34 206 332
E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr
 
Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Vitez
Franšizni centar BiH, Poslovni centar 96 broj 2
75250 Vitez
Faks: +387 30 719 209
E-pošta: krh.vitez@mvep.hr
 
Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.   

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana