Banja Luka, 05. rujna 2018.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku SEECP-a: „Prioriteti presjedanja BiH odražavaju kontinuitet zajedničkih nastojanja svih sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi”

Hina

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u srijedu, 5. rujna 2018. u Banja Luci na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (South East European Cooperation Process – SEECP).

Ovo je bio prvi sastanak tijekom predsjedanja Bosne i Hercegovine SEECP-om, koje traje od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2019. godine. Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a, Bosna i Hercegovina je predstavila prioritete predsjedanja među kojima  vrlo važno mjesto ima potpora europskom putu država jugoistočne Europe. Drugi prioritet je povezivost, u svim njezinim dimenzijama – od infrastrukturne i digitalne, gospodarske do sigurnosne i ljudske.

„Prioriteti presjedanja BiH odražavaju kontinuitet zajedničkih nastojanja svih sudionica SEECP-a u cilju jačanja regionalne stabilnosti, sigurnosti, dobrosusjedskih odnosa i napretka regije“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u svom obraćanju.

Pozdravila je fokusiranost bosanskohercegovačkog predsjedanja SEECP-om na potporu europskom putu država jugoistočne Europe, te se osvrnula na pozitivne pomake u odnosima država jugoistočne Europe i Europske unije. “Napredak na europskom putu i  brzina integracije u EU ovisi o ispunjavanju kriterija i provođenju reformi. Republika Hrvatska će i dalje državama procesa pružati potporu na tom zahtjevnom putu“, istaknula je ministrica, dodavši da će naše predsjedanje Vijećem EU 2020. imati proširenje kao prioritet.

Tijekom boravka u Banja Luci, ministrica Pejčinović Burić susrela se s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, s kojim je razgovarala o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u Republici Srpskoj, kao i pomoći koju Vlada Republike Hrvatske daje, te aktivnostima biskupije.

 

Ton izjave ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana