Sarajevo, 29. ožujka 2019.

  Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini

  objavljuje

  POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA

  ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBOR ČLANOVA EUROPSKOG PARLAMENTA IZ REPUBLIKE HRVATSKE

  Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske raspisani su Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 26. svibnja 2019.  godine.
  Izbori za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini održati će se u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.
  Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini biti će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu.

  Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

  Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:

  • hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

  Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

  U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica).

  Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.
  Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda 15. svibnja 2019. godine.
  Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr .

  Popunjen i potpisan zahtjev  potrebno je  dostaviti na jednu od sljedećih adresa:

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini
  Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
  Faks.: +387 33 650 328; +387 33 472 434
  E-pošta:; crocons.sarajevo@mvep.hr; croemb.sarajevo@mvep.hr

  Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka
  Milana Kranovića 1, Banja Luka
  Faks: + 387 51 258 667; +387 51 259 301
  E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr

  Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Mostar
  Zagrebačka 8, 88000 Mostar
  Faks: + 387 36 315 630
  E-pošta: gkrhmo@mvep.hr

  Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla
  Kazan mahala 1, 75000 Tuzla
  Faks: + 387 35 258 350; + 387 35 306 607
  E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr

  Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Livno
  Trg žitarnica bb
  80101 Livno
  Faks: + 387 34 206 332
  E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr

  Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Vitez
  Franšizni centar BiH, Poslovni centar 96 broj 2
  75250 Vitez
  Faks: +387 30 719 209
  E-pošta: krh.vitez@mvep.hr

  Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.     

   

  OBAVIJEST BIRAČIMA

  Obrasce potrebne za registraciju možete skinuti ovdje:

  - za aktivnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u inozemstvu

  ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU 

  ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE 

  ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE 

   

   - za prethodnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u RH

  ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU 

  ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE 

  ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE