Bruxelles, 22. ožujka 2021.

  Ministar Grlić Radman: EU mora pomoći BiH da postane politički stabilna i funkcionalna

  Europska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna, izjavio je u Bruxellesu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstaviti zajedničku inicijativu šest zemalja o toj zemlji.

  “Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njezini europski put”, rekao je ministar Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

  Jedna od tema sastanka bit će i stanje na zapadnom Balkanu, kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o tom području na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU-a.

  Ministar Grlić Radman je najavio da će u ponedjeljak predstaviti “non-paper” o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica - Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Cipra.

  BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a

  U tom dokumentu ističu da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

  Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija.

  U dokumentu se kaže da je Bosna i Hercegovina utemeljena na načelu jednakosti triju konstitutivnih naroda i svih njezinih građana bez obzira u kojem djelu države žive.

  Kako bi ispunila političke kriterije, Bosna i Hercegovina mora provesti presude Europskog suda za ljudska prava.

  “Fragmentirani politički krajolik, kao i ozračje nepovjerenja između političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini često uzrokuje funkcionalnu blokadu institucija i nazadovanje u ključnim reformama. Samo uz čvrsto sidrenje za europske vrijednosti i standarde građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana, država može ojačati svoju stabilnost i napredovati. Da bi se to ostvarilo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakona, trebaju biti usvojene bez daljnjih odgađanja prije općih izbora 2022. godine”, kaže se u dokumentu.

  U tom zajedničkom doprinosu šest zemalja članica EU-a kaže se da novi izborni zakon u BiH treba biti u skladu s europskim standardima i s preporukama OESS-a i Venecijanske komisije, kako bi se izbjegle “bilo kakve manipulacije u izbornom procesu”.

  “Želimo da Bosna i Hercegovina napravi odlučujući i održivi korak prema političkoj stabilnosti, funkcionalnom tržišnom gospodarstvu i blagostanju svih njezinih građana. Stabilnost, sigurnost, prosperitet i funkcionalnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države od najveće je važnosti ne samo za njezine neposredne susjede, nego i za regiju, EU i cijelu Europu", kaže se u dokumentu.

  BiH treba provesti ekonomske reforme i raditi na učinkovitoj politici o migracijama

  Također se ističe da BiH treba provesti ekonomske reforme te raditi na učinkovitoj politici o migracijama.

  U tom smislu, kako se dalje navodi, za uspješno zaustavljanje ilegalnih migracija potrebno je osigurati učinkovitu zaštitu granica, poboljšati postupke povratka i readmisije, razviti sustav registracije i nadzora te istodobno osigurati humanitarnu pomoć ranjivim osobama i tražiteljima azila.

  Ministri vanjskih poslova na sastanku u ponedjeljak imaju vrlo opširan dnevni red - stanje u Rusiji, odnosi s Turskom, stanje u Venezueli, Gruziji, Mjanmaru.

  O stanju ljudskih prava u svijetu razgovarat će s visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

   

  Izvor: Hina/Vlada