Zagreb, 30. lipnja 2017.

  Hrvatsko predsjedanje SEECP-om završeno sastancima na najvišoj razini

  Republika Hrvatska je 30. lipnja 2017. godine završila jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

  Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Process - SEECP) pokrenut je 1996. godine u Sofiji, Republika Bugarska u cilju jačanja regionalne suradnje te stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti.  Republika Hrvatska je drugo predsjedanje SEECP-om preuzela 1. srpnja 2016. godine od Republike Bugarske, a nakon Hrvatske predsjedanje SEECP-om će preuzeti Republika Slovenija.

  Hrvatsko predsjedanje odvijalo se pod motom „Povezanost. Komunikacija. Suradnja“. ("Connection. Communication. Cooperation.").

  Osnovne vodilje hrvatskog predsjedanja su bile solidarnost, podrška zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo EU, povezanost, jačanje političkog dijaloga, posebice kroz parlamentarnu suradnju, te energetska, transportna i infrastrukturna sinergija. Također, kroz prethodnih godinu dana isticali smo prioritetna područja za suradnju u JIE, kao što su znanost i obrazovanje, energetika i rješavanje civilnih kriznih situacija.

  Tijekom hrvatskog predsjedanja održana su dva neformalna sastanka ministara vanjskih poslova: jedan u rujnu 2016. godine u New Yorku, drugi u ožujku 2017. godine u Zagrebu, kao i niz stručnih sastanaka na različitim razinama u gore spomenutim područjima.

  Kao i svake godine, i hrvatsko predsjedanje završava nizom sastanaka na najvišoj razini – ministara vanjskih poslova te sastankom na vrhu predsjednika država i vlada tijekom kojih su se razmijenila stajališta o aktualnim zbivanjima te političkom, sigurnosnom i gospodarskom razvoju JIE. Na taj način, kroz dijalog i suradnju najviših dužnosnika zemalja sudionica SEECP-a potiče se atmosfera suradnje i međusobnog povjerenja, koja je najbolje jamstvo sigurnosti, mira i napretka u regiji.

  Zajednička deklaracija pod nazivom „SEECP Dubrovnik Summit Declaration“, usvojena na sastanku na vrhu sadrži zaključke vezane uz podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na njihovom putu u EU, sigurnosne izazove u JIE, kao što su ilegalne migracije i terorizam, gospodarsku suradnju i razvoj regije.

  Na završim sastancima hrvatskog predsjedanja koji su se u Dubrovniku održavali 29. i 30. lipnja 2017. godine sudjelovao je niz najviših dužnosnika iz zemalja sudionica SEECP-a: predsjednici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, premijer Bugarske te ministri vanjskih poslova ili njihovi zamjenici iz svih država sudionica SEECP-a.

   

  Dubrovačka deklaracija SEECP
   

  Uvodno obraćanje ministrice Pejčinović Burić

   

  Preuzimanje

  Press konferencija Trojke SEECP-a

   

  Preuzimanje

  Uvodno obraćanje predsjednice Grabar-Kitarović

   

  Preuzimanje