Sarajevo, 02. ožujka 2017.

  Hrvatska zajedno s Mađarskom zainteresirana za stabilnost BiH

  (Hina) - Hrvatska je zajedno s Mađarskom "vitalno zainteresirana" za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i dvije će države učiniti sve što mogu kako bi tome pomogle,  kazao je u četvrtak u Sarajevu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

  Ministar Stier je u Sarajevo doputovao zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm u trenutku kada BiH potresa duboka politička kriza potaknuta pokretanjem postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je Srbija 2007. oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u BiH.

  Ministar Stier kazao je kako je zajednički posjet BiH sa Szijjártóm rezultat njihova ranijeg dogovora i prije svega izraz potpore prijateljstva prema BiH i njenom europskom putu.

  Najavio je kako će prvi praktični korak s hrvatske strane u potpori BiH biti potpisivanje ugovora o europskom partnerstvu kako bi se toj zemlji pružila tehnička potpora u približavanju članstvu u Europskoj uniji. Taj bi sporazum trebao biti potpisan tijekom zajedničke sjednice dviju vlada koja se može očekivati vrlo brzo.

  Komentirajući napetosti u BiH prouzročene otvaranjem postupka revizije presude protiv Srbije, ministar Stier je kazao kako je važno da taj proces bude vođen unutar institucija sustava. "Svaka država ima pravo koristiti sve instrumente međunarodnog prava, no odluke moraju biti donesene unutar institucija i na temelju ustavnog načela o jednakopravnosti konstitutivnih naroda", kazao je ministar Stier.

  Hrvatska i Mađarska, kako je kazao ministar Stier, potiču suradnju u BiH u cilju održanja stabilnosti jer je to u zajedničkom interesu sve tri države, a Hrvatska kao prvi trgovinski partner ostaje zainteresirana vidjeti nastavak gospodarskih i socijalnih, ali i političkih reformi u BiH. "Svjesni smo da je Ustavni sud BiH tražio da se izmijeni izborni zakon i želimo da se to što prije dogodi kako bismo izbjegli eventualne nestabilnosti u BiH", kazao je ministar Stier.

  Hrvatski šef diplomacije istaknuo je i kako infrastrukturni projekti poput gradnje autoceste na koridoru Vc imaju snažnu potporu u sve tri države kao i bolje željezničko povezivanje, a dodao je kako su u odnosima s BiH stvorene pretpostavke za rješavanje problema onečišćenja zraka zbog rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, što će se učiniti plinoficiranjem tamošnjih pogona.

  Šef mađarske diplomacije Szijjártó je potvrdio kako je i za njegovu zemlju prioritet da BiH bude stabilna. "S obzirom da je to sigurnosni prioritet za Mađarsku, ona će sve učiniti da tako i bude", kazao je Szijjártó dodajući kako je najsigurniji put za stabilnost BiH kroz europske integracije.

  Najavio je kako će Mađarska do daljnjega u BiH zadržati svoj kontigent od 163 vojnika koji djeluju u sastavu vojne misije EU (EUFOR).

  Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako su dva ministra prijatelji započetih procesa u BiH izrazivši žaljenje što do njihova posjeta dolazi u trenutku kada je stanje u BiH opterećeno revizijom presude protiv Srbije. Kazao je kako se nada da će proces europskih integracija biti nastavljen bez sadašnjih političkih kočnica dodajući kako to ipak nije pitanje ni Hrvatske ni Mađarske niti EU, nego BiH.

  Procijenio je kako se u komunikaciji s Hrvatskom otvaraju pitanja od bitnog značaja, pri čemu je posebice istaknuo kako se "privodi kraju" rješavanje problema onečišćenja zraka iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

  Uz gradnju mosta preko Save kod Svilaja, ministar Crnadak očekuje i brzo pokretanje radova na mostu kod Gradiške, koji je bitan za BiH radi povezivanja s europskom cestovnom mrežom.

  Tijekom boravka u Sarajevu ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske sastali su se i s članovima Predsjedništva BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem.


  Izjava ministra Stiera (1. dio)

   

  Preuzimanje


  Izjava ministra Stiera (2. dio)

   

  Preuzimanje


  Izjava ministra Crnadka

   

  Preuzimanje


  Izjava ministra Szijjárta

   

  Preuzimanje